Ben jij een lieve of een gemene roddelaar?

9 mei 2021

Gisterenavond zaten we met ons gezin aan het avondeten (één van de mooie geschenkjes van corona dat we elke dag samen avondeten. Voor corona aten de kids bij mijn ouders en mijn man en ik aten zoals het uitkwam omwille van mijn late uren of we aten niet, zou mijn man zeggen ;-)).

Het avondeten is een vaste ankering en waarde geworden waar we bijpraten over onze dag. Er ontstond een gesprek over het nut van roddelen. Liesa wou met haar vriendje roddelen over een meisje op school, waarop haar vriendje haar afblokte en zei dat hij niet wou roddelen over haar omdat hij haar niet kende en het nut er niet van in zag. Ze zei, ja maar alé roddelen is toch leuk, dat lucht toch op.

Waarop ik haar vroeg: is dat zo? Lucht dat écht op? Mijn man ging verder en vroeg: is het echt roddelen? Soms moet je toch eens kunnen ventileren over situaties? Mijn dochters legden uit dat zij een onderscheid maken tussen ‘lief roddelen’ en ‘gemeen roddelen’. Lief roddelen is meer babbelen over de dingen die gebeurd zijn en hoe jij je daarbij voelt. Het gaat om het verwerken van de gebeurtenissen, erover kunnen praten om je ei kwijt te kunnen. Dat is aanvaard en dat moet ook kunnen tussen vriendinnen. ‘Gemeen roddelen’ is de ander echt zwart maken omdat je elkaar niet echt mag of elkaar niet echt geluk gunt. Dat is voor hen niet aanvaardbaar en kan dus niet, zeker niet onder vriendinnen.

Met welke intentie roddel jij wel eens?

Om het van je af te praten, omdat je zelf ergens mee zit? Of om de verantwoordelijkheid bij de ander neer te leggen in de hoop dat je jezelf beter voelt hierdoor? De makkelijkste manier om van ons eigen ongemak af te geraken, is te roddelen over de ander. Dat lucht eventjes op.

Roddelen is een naar buiten gooien van een innerlijk conflict,
het is een projectie van je eigen angsten,
jouw eigen verstoten energieën op anderen.

Maw, het echte ongemak blijft, want het geroddel over de eigenschappen van de ander zegt veel meer iets over wat je zelf te leren hebt, dan dat het iets over de ander zegt. Een goede manier om je eigen ontwikkelpunten te ontdekken, is te kijken naar welke eigenschappen we bij de ander veroordelen. Over welk gedrag roddelen we? En wat leer je hieruit over jezelf?

Vanaf het moment dat je voelt dat je negatief wilt praten over iemand anders, kijk eens naar jezelf en vervang de naam van de ander door jouw eigen naam. En voel wat dit met jou doet.

Wanneer je met vrienden bent, is het heel makkelijk om negatief te praten over een afwezige. Negatief denken en praten over anderen, gebeurt vanzelf. Het kost moeite om constructief te praten, het geroddel aan te kaarten en weg te gaan. Wat hierna volgt, zijn 5 tips om om te gaan met roddelen en de negatieve energie om te buigen naar een constructieve en positieve energie.

5 Tips om om te gaan met roddelen

 

1. Ga niet in op het geroddel, reageer niet, louter met een glimlach en verander het onderwerp.

2. Benoem de positieve kenmerken van de persoon en wat je fijn vindt aan de betrokkene.

3. Benoem het feit dat je aan het roddelen bent en dat je hier liever niet aan mee doet. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je liever niet praat over mensen die er niet bij zijn.

4. Spreek niet meer af met vrienden die veel roddelen, ze kosten jou waarschijnlijk alleen maar veel energie.

5. Voor de durvers: hou de spiegel voor en vraag: waar word jij precies in geraakt bij jouzelf waardoor jij je ergert aan die persoon of die situatie? Nodig de ander uit om het bespreekbaar te maken ipv te roddelen en in slachtofferschap te blijven zitten.

Wil jij aan de slag gaan met jouw eigen ‘ongemak’, jouw innerlijk conflict, waardoor je wel eens vervalt in roddelen over personen die sterk zijn in deze eigenschappen die je veroordeelt? Wil je een liefdevolle spiegel voorgehouden krijgen en handvaten meekrijgen voor jezelf? Neem contact op! Samen gaan we op weg naar een meer constructief en positief denken zodat je minder vatbaar bent voor het geroddel en de negatieve effecten ervan op jouw energie.

Nog interessante blogposts voor jou…

 

Help, vakantie nemen hoe doe je dat?

Help, vakantie nemen hoe doe je dat?

Hoe kunnen we leren ‘niks doen’ en waarom kan dat onze levenskwaliteit verhogen? Ontdek hoe je kunt ontspannen en echt genieten van je vakantie, en wat het betekent om rust een prioriteit te maken.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.